Wat is UX-Design en waarom is het zo belangrijk?

De laatste keer dat u een app of een website gebruikte, herinnert u zich waarschijnlijk niet zo veel van de ervaring van het gebruik. U herinnert zich waarschijnlijk de inhoud of de functionaliteit nog vrij goed, maar de eigenlijke ervaring van het gebruik is u niet zo bijgebleven. En dat zou het ook niet moeten zijn. Als u het zich wel herinnert, is dat waarschijnlijk omdat u een slechte gebruikerservaring had. Een goed ontworpen gebruikerservaring moet naadloos opgaan in de achtergrond. De enige keer dat het moet opvallen is als het zo goed ontworpen is dat je bewust denkt, “Wow dit is een genot om te gebruiken!” Technologie maakt duizenden taken enorm eenvoudiger, zonder welke sommige taken helemaal niet mogelijk zouden zijn. Maar als het gaat om het maken van apps, is de concurrentie moordend. Tien apps kunnen dezelfde taak goed uitvoeren, maar degene met de beste gebruikerservaring zal altijd het meest succesvol zijn. User Experience (UX) gaat over hoe gemakkelijk een app een gebruiker laat doen wat hij wil doen en hoe leuk hij het vindt om te doen. Om een geweldige User Experience te creëren, moeten UX ontwerpers rekening houden met een heleboel verschillende factoren:

Intuïtieve ervaring

Wanneer een klant een app opent, is de tijd die het duurt voordat hij de app op de juiste manier begint te gebruiken direct gerelateerd aan de effectiviteit van het user experience design. Als ze een app snel kunnen gaan gebruiken, zonder veel begeleiding of instructies te hoeven lezen, dan heeft de UX zijn werk gedaan. Een deel van het intuïtieve gebruik van een app zal voortkomen uit de manier waarop een gebruiker in de fysieke wereld met soortgelijke instrumenten omgaat. Het vegen over het scherm om de pagina om te slaan en het indrukken van een 2D-vakje dat eruitziet als een 3D-knop zijn veelvoorkomende voorbeelden van het gebruik van conventies uit de echte wereld om virtuele interactie intuïtiever te maken. Een deel van deze intuïtie kan ook worden ontwikkeld door eerdere ervaringen met andere apps en de verwachtingen van gebruikers van soortgelijke ervaringen.

Coherentie en continuïteit

Gevestigde conventies van User Experience Design kunnen ontstaan door een proces van natuurlijke selectie waarbij succesvolle ontwerpen blijven worden gerepliceerd en niet-succesvolle niet. Ze kunnen ook worden ingegeven door productierichtlijnen voor platforms. Deze worden soms aangeduid als Human Interface Design (HID) richtlijnen.