Ga efficiënter te werk met Google Sheets x ChatGPT

ChatGPT heeft een steile opmars gekend in 2023 en is niet meer weg te denken uit jouw online tools. En als dit nog geen deel uitmaakt van jouw toolkit, dan wordt het dringend tijd om dit te gebruiken én beheersen…

Er komen iedere dag nieuwe AI functies uit en de plug-in sectie van ChatGPT Plus wordt iedere dag aangedikt. Het wordt makkelijker om AI te implementeren in jouw huidige workflows. En met andere woorden wordt het steeds makkelijker om efficiënter te werken.

In deze blogpost leer je hoe je ChatGPT en Google Sheets in harmonie gebruikt.

ChatGPT toevoegen aan jouw Google Sheets:

Je hoeft geen technicus te zijn om ChatGPT te linken aan Google Sheets. Hieronder vind je stap-per-stap hoe je dit aan elkaar linkt.

1. Surf naar gpt.space en klik op ‘Install the free add-on’

2. Je wordt omgeleid naar workspace.google.com, klik hier op ‘Installeren’ en volg de stappen.

3. Voila, nu heb je deze add-on toegevoegd aan jouw Google Drive.

Je moet deze add-on iedere keer aanzetten in het document dat je wil bewerken. En hoe je dit doet vind je hieronder:

1. Open een Google Sheet en klik op ‘Uitbreidingen’. Hier vind je al jouw add-ons terug.

2. Vervolgens klik je door op ‘ChatGPT voor Google Sheets, Docs en Slides’ en klik je op ‘➡️ Start’. Nu heb je de add-on gestart en kan je deze gebruiken.

De verschillende functies:

Generate, edit, summarize, outline.

Deze functies zijn ideaal om jouw werklast kleiner te maken en repetitieve taakjes te automatiseren.

Stel je voor dat jouw nieuwsbrieven een slechte open rate hebben, dan kan je dit inschakelen om automatisch gepersonaliseerde onderwerpregels te schrijven voor iedereen in je maillijst aan de hand van welke items in hun verlanglijstje zitten.

Vervolledig lijsten.

Je bent een bedrijf dat actief is in de transportsector en je wilt meer marktonderzoek doen naar jouw grootste concurrenten in België. In plaats van ze één per één op te zoeken en te vergelijken kan je ze rechtstreeks generen in jouw Google Sheets document.

Vervolledig tabellen.

Hierin gaan we verder op wat we in het vorige voorbeeld gemaakt hebben, een lijst van de grootste transportbedrijven die actief zijn in België. Nu willen we meer informatie verzamelen in onze Google Sheets, dus vragen we aan ChatGPT om een tabel te maken met belangrijke informatie over het bedrijf.

Zoals je ziet zijn er heel wat functies die je kan implementeren in jouw Google Sheets om efficiënter te werk te gaan. Ik ben benieuwd hoe jij dit zal implementeren en vooral welke prompts je zal gebruiken… 😉